288.365 Климатичните промени (Алекс)


Днес ще пиша за екологичните промени или по точно за Амазонските джунгли и ще вляза в дискусията организирана от Blog Action Day.

Истинският проблем са парите - войната за богатство се разраства и засяга нашата природа в огромна степен. Преди няколко години бразилският президент изнесе данни, че обезлесяването на бразилските джунгли се е съкратило с 50%. Тези горди данни бяха като катализатор за "машината за пари". Седмица след изказването на Луис Игнасио Лула Да Силва екологичните организации се надпреварваха да изнасят статистически данни, че всичко казано е лъжа и се проведоха агитации от типа "Смърт на дърводобивните компании". От цялата дандания спечелиха всички - президентът си създаде реноме на "човек борещ се с лошите", а екологичните компании си намериха богати инвеститори в тяхна подкрепа, както сториха и техните "врагове" дърводобивните компании.

Факт е, че човек за скромното си съществуване е създал толкова поразии в собствения си дом, че дори е застрашен от изчезване. Тук идва и вечният въпрос: "За или против прогреса?" Истината е че той не може да бъде спрян и каквото и да правим е ясно, че всичко ще свърши /според повечето данни/ след 20-30 години - земните богатства ще се изчерпат, глобалното затопляне ще ни убие, океаните ще ни наводнят и като че ли само маите мислят другояче :). Моето мнение е, че колелото се е завъртяло и всичко това не може да бъде спряно колкото и да са верни тези предсказания. Просто трябва да еволюираме, трябва да гледаме напред, а не да се мъчим да спасяваме вече неспасяемото, защото каквото и да правим парите владеят света. Давам пример с джунглите в Бразилия.

Амазонските гори или така наречените "Бели дробове на Земята". Нещата там стоят по следния начин: привържениците на едната теза твърдят, че колкото повече изсичаме, толкова по-малко кислород ще има, докато другата страна дава за пример 82-ра година, когато е била изсечена голяма площ от бразилската сепва /джунгла/, която след 15 години се е възстановила потресаващо бързо и следователно няма проблем хората да живеят в симбиоза с природата. Проблемът се свежда в това, че така наречените "дробове" не са точно толкова продуктивни за колкото ги смятаме - кислородът, който произвеждат високите дървета и старите дървесни площи се абсорбира от екосистемата по повърхността на джунглите и това, което остава за атмосферата е в порядъка на 1% кислород. Истинските "спасители" са младите гори и точно на това залагат дърводобивните компании. Парите отиват там, където могат да бъдат оправдани.

Как мога да помогна? Какво мога да направя аз? Да напиша своето възмущение от "световната игра" и да взема стълба, да се кача на дървото горе на снимката и да махна торбичката или да се подготвя за края на света след 20-30 години....а може би и след 2 години?

Последните ми думи ще са горчиви - каквото и да правим големите корпорации ще победят. Това не са думи на отказал се човек, а на човек, който разбира, че от всичко губим ние, а не природата - тя ще се излекува.

3 коментара:

  1. "Глобалното затопляне ще ни убие, океаните ще ни наводнят"

    като че ли само Нострадамус и последователите му мислят така... както и всички, които са впечатлени от масираните кампаниии за наплашване на населението :)

    линк

    ОтговорИзтриване
  2. даже понякога смешно ми звучи "ще се мре скоро" :D и съм напълно съгласен с това, което си писал в Кака Сийка.

    ОтговорИзтриване