129-ти Миг (Алекс)


9 Май - Ден на победата в Русия и ден на Европа в Европа.

Алексей Фомин беше ветеран от Втората Световна Война. Участник в Сталинградската битка  като сапьор и ранен от отсколка в първите седмици на боевете става охранител на военнопленици, има 2 дъщери и един син - едната от щерките му е моята майка.

Не си го спомням много, но разказите са достатъчни, за да си правя изводи, какъв човек е бил-страхотен баща и суров директор на местното училище.

Има 2-ма братя воювали във Великата Отечествена война. Единия граничар , а другия като картечар. Граничаря изчезва безследно след първите дни на войната, а другия брат загива месец, след като постъпва в редовете на съветската армия. Интересното е, че Андрей (граничаря) се завръща в родната къща 3 години след края на войната в Европа. Андрей, всъщност истинското му име е Александър, но след като бива пленен си променя името, бяга два пъти от концлагери,  като последния път се включва в френската съпротива, така посреща края на войната в Париж. Сергей постъпва като картечар и заминава на фронта, до миналата година, когато лично издирих документите потвърждаващи неговата смърт, не знаехме какво се е случило с него. 

Вечна памет на хората дали живота си за родината!

Отзад на снимката пише:

"За моя внук, Александър, на моята 77-ма годишнина. От Алексей Фомин, участник в Сталинградската битка и Великата Отечествена Война"

2 коментара: